京都の湧き水活用術
右京には桂川、左京には鴨川――
周囲を山に囲まれた扇状地である京都は、古来より地下水の豊かな土地です。 京都盆地の地下には琵琶湖の約8割(!)の水が眠っているとされるほど。
この豊富な水こそが、茶道、酒造り、豆腐・湯葉などの京の食文化を育んできました。 今でも、市内の神社などには湧き水をいただける井戸がたくさんあります。
お散歩がてら、おいしい水を探しに出かけてみましょう!
Katsura River runs through the western part of Kyoto; Kamo River runs through the eastern part of Kyoto
Kyoto is an alluvial fan surrounded by mountains and has always been abundant in ground water from ancient times. Ground water of the Kyoto basin is estimated to be nearly 80% of the water quantity of Lake Biwa.
This abundant water led to the spring of food culture in Kyoto such as tea ceremony, Japanese sake breweries, and tofu and yuba (dried bean curd). There are many water wells at shrines and temples in Kyoto where you have free access to their fresh spring waters.
Let's go out for a walk and find good spring water!
その1 まずは汲みたての水を味わってみる。
湧き水スポットに行くときは、かならずコップなどを持参するのがコツ。おいしい水の条件は「温度(12〜14℃)」「ミネラル」「二酸化炭素」のバランスが良いことだとされています。井戸水や湧き水には、ほどよくミネラルが含まれ、夏でもひんやりとほどよい冷たさがあります。まずは汲みたての水を味わってみましょう。
また、同じ京都市内であっても場所によって含まれるミネラル成分が異なるのも面白いところ。「ちょっと硬めですっきりしている」「やわらかくて甘みがある」など、味の違いを確かめながらお気に入りの湧き水を見つけましょう。
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A small tip upon visiting a spring water spot is to bring cups. A good balance of temperature (12-14℃, 54-57°F) minerals, and carbon dioxide is essential for good water. Well water and spring water have a good balance of minerals and are nicely cold even in summer. Let’s enjoy the fresh spring water itself first.
It is interesting to know that mineral components in water vary amongst different places even within Kyoto city. Find your favorite spring water by enjoying the different tastes that vary from "slightly hard and clear" to "soft and sweet."
その2 珈琲をいれてみる。
京都の湧き水は、鉄分が少なく口当たりがまろやかな軟水です。京料理がうす味である理由もまた、京の水が軟水でだしのうまみを十分に引き出すことと深く関係しています。
おいしい珈琲を淹れるには、豆選びや焙煎・抽出技術が非常に重要ですが、やはり水も大切な要素です。市内の有名珈琲店でも、わざわざ湧き水を汲みに行く店主もいるほど。だしのうまみを引き出す軟水は、珈琲の個性や特徴を存分に引き出す可能性があるのです。微妙な味わいの違いを確かめながら、自分好みの珈琲を追求するのも面白いかもしれません。
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Spring water in Kyoto is soft water that contains little iron and has a mild taste. Kyoto's soft water well extracts the umami (taste) of dashi (soup stock), and this is closely related to the reason why Kyoto cuisine generally has a light taste.
To make a good coffee, selection of beans and roasting and brewing methods are very important, but water is also an important factor. Some owners of famous coffee shops in Kyoto visit wells to bring back spring water to brew their coffees. The soft water that well brings out the umami of dashi is also able to bring out the uniqueness and character of coffee. Enjoy the slight differences in taste from using different spring waters to make your favorite coffee.
その3 ごはんを炊いてみる。
ごはんに含まれる水の割合は60%以上。「米どころは水どころ」と言われますが、おいしいお米にはおいしい水が欠かせません。お米を炊くときによく合うのは、京都の湧き水と同じくミネラル分の少ない軟水です。海外のミネラルウォーターなど硬水を使うと、炊きあがりが硬くパサパサしてしまうのです。ぜひ一度、京都の湧き水でごはんを炊いてみてください。ふっくらした炊きあがりが楽しめるはずです。おいしい水を使ってお米を炊くコツは「お米を研ぐときから使う」こと。お米が一番水を吸うのは実は研ぎ始めなのです。
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Over 60% of cooked steamed rice is consisted of water. As it is said "where there is good rice, there is good water," good water is essential for cooking good rice. Best water for cooking rice is soft water with less minerals as is Kyoto’s spring water. Hard mineral water usually makes rice less sticky and dry. Try cooking rice with Kyoto's spring water once, and you will enjoy soft and fluffy rice. A tip for cooking rice with spring water is to use the water for washing the rice also. Rice absorbs water the most at the very beginning of washing.
その4 京都の水を友達にプレゼントしてみる。
京都の湧き水の多くは、神社の井戸からこんこんと湧く霊験あらたかな“御神水”。恋愛成就のご利益がある清水寺の音羽の滝、美人になれるという八坂神社内 美御前神社の美容水、錦市場の守り神・錦天満宮の水は「天神さんだから学問成就のご利益がある」といわれるそうです。おいしいだけでなくご利益もあるなんて、名水までも京都らしいですね。
御神水をいただくときには、小さなガラスボトルを持参。友達へのプレゼントにするのはいかがでしょう。京都暮らしをしている人らしいセンスを感じる贈り物は、きっと喜んでもらえると思いますよ。
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Most of the spring water in Kyoto is “sacred” water that abundantly fountains from wells at shrines and temples. The water from Otowa Fall at Kiyomizu Temple is believed to bring love, the water from Utsukushigozen Shrine within Yasaka Shrine is believed to bring beauty, and the water from Nishiki Tenmangu Shrine, the divine protection of the Nishiki Market, is believed to bring luck in studies. Famous waters in Kyoto not only taste good but also bring luck and prosperity.
Bring a small glass bottle when carrying back sacred water, and how about giving it as a gift to your friend? He or she is sure to be happy with a gift that shares a glimpse of Kyoto life.